Münih Eğitim Ataşeliği

Eğitimde iki dillilik ve Türkçe paneli yapıldı

UID-Uluslararasi Demokratlar Birliği Bavyera teşkilatı ve UID Women Bayern halkı eğitim konusunda bilinçlendirme çalışmaları kapsamında “Çok kültürlü ortamlarda büyüyen çocuklarda iki dillilik ve Türkçe” konulu bir panel düzenledi.
Eğitimde iki dillilik ve Türkçe paneli yapıldı

UID-Uluslararasi Demokratlar Birliği Bavyera teşkilatı ve UID Women Bayern tarafından düzenlenen panele  çok sayıda vatandaş katıldı. “Çok kültürlü ortamlarda büyüyen çocuklarda iki dillilik ve Türkçe” konusunun ele alındığı panele TC. Münih Baş Konsolosluğu Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Mustafa Çakır ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi Türkoloji Bölümünde Türkçe okutmanı olarak görevlendirilen Doç.Dr. Özlem Tekin konuşmacı olarak katıldı.

UID Bavyera Kadın Kolları Başkanı Nevin Tekin ve UID Bavyera Başkanı Mehmed Mert tarafından yapılan selamlama konuşmalarının ardından T.C.Münih Başkonsolosu Mehmet Günay görev bölgemizdeki vatandaşların eğitimine verilen önem konuşması ile başlayan panel de sırasıyla Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Mustafa Çakır ve Doç. Dr. Özlem Tekin söz aldı.

Eğitim ataşesi yaptığı konuşmada eğitim, kültür, iki dillilik, iki dilli toplum ve iki dilliliğin eğitimdeki önemi üzerinde durdu. Günlük hayattan örnekler verdi. Doç.Dr. Özlem Tekin ise tek dillilik, iki veya daha fazla dillik ile iki veya tek taraflı yarı dillilik konularında bilgi verdi.

Panele katılan vatandaşların sorunlarını ve sorularını birer birer dinleyip yanıtlayan konuşmacılar vatandaşlara birlik olma çağrısı yaptı. Eğitim ataşesi Prof.Dr. Mustafa Çakır „Türkçe eğitim için bizler ne yapmalıyız?“ sorusuna cevap verdi. „Alman okullarında Türkçe dersi açılmasını istiyoruz“ diye seslenen dinleyicilere her okulda isteğe bağlı olmak üzere 12 ailenin dilekçe ile talepte bulunması şartı ile ders açıldığını; talepte bulunulan okula bir Türkçe öğretmeni görevlendirdiklerini beyan ettiler. Ayrıca aynı şekilde talepte bulunan lise öğrencilerine de seçmeli yabancı dil Türkçe dersi açıldığını, bunun için velilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti. Çocukların özellikle Türkçe derslerine gönderilmesinin gelecek için önemli olduğunun altını çizen Çakır, Türkçe dersine önem verilmeli ve her ne kadar çocuklarımız iyi Almanca konuşsalar da ikinci ve ana dili olan Türkçeyi eğitmenlerden öğrenmelerinin çok daha doğru olacağını belirttiler.

Münih Başkonsolosu Mehmet Günay yapmış olduğu açıklamada özetle, „Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Almanya ya da başka bir devletin iç işlerine karışma gibi bir durumu söz konusu değildir. Vatandaşlarımızı her konuda savunmak bizim temel görevimizdir. Eğitim konusunda çok iddalı çalışmalarımız olacaktır. Sivil toplum kuruluşları eğitim konusunda vatandaşlarımıza on ayak olmalı. Onlar Türkçe ve anadilde eğitimde milletimize yardımcı olmalıdır. Biz devlet olarak vatandaşımızın yanındayız. Ancak her şeyi devletten beklemek de doğru değildir. İnsanlarımız birlik olmalı dayanışma içinde olmalı ve eğitim konusunda STK’lar oluşturarak birlikte hareket etmelidir“ dedi. „Eğitim konusunda bilgi almak isteyenler başkonsolosluğumuzun üçüncü katındaki eğitim ataşeliğimize gelebilir; genel bilgilendirme eğitim ateşemiz tarafından yapılmaktadır. Bunun için özel randevu almaya ihtiyaç yoktur. Devlet olarak, ihtiyaç doğrultusunda öğretmen ihtiyacını karşılıyabilecek güce sahibiz“ diyerek sözlerini tamamladı.

Türkçe okutmanı Doç. Dr. Özlem Tekin aile içi iletişim senaryoları ile örnekler vererek çocuklara nasıl Almanca veya Türkçe öğretilmesi gerektiğini anlattı. Türkçe dil eğitiminde çocuklarımızın mümkün mertebe bilinçli eğitmenlerden ders alınmasını ve ailelerin çocukların Türk diline önem vermesi gerektiğini savundu. İki dilde eğitimin çocuklarımızda başarı oranını arttıracağını belirten Doç.Dr. Özlem Tekin katılımcıların sorularına büyük bir titizlikle cevaplar vererek konuşmasını tamamladı.

Son olarak TC. Münih Baş Konsolosluğu Eğitim Ataşesi Prof.Dr. Mustafa Çakır, Alman kütüphanelerinde okunmayan Türkçe kitapların belirli sürelerden sonra satışa sunulduğunu ve vatandaşlarımızın Alman kütüphanelerine gitmelerini ve buradaki Türkçe kitap bölümüne destek olunmasını istedi. Haftada bir de olsa çocuklarımızın derslerini yapması için bu kütüphanelere götürülmesinin Türkçe kitapların kütüphanelerde kalması için önemli rol oynadığını belirtti.

Fotoğralar: ARI Dergisi, UID Women Bayern

 

07-01-201907-01-201907-01-201907-01-201907-01-2019

 

Menzinger Str. 3 80638 München, Deutschland - 49 89 17 81 911

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.