Münih Eğitim Ataşeliği

Çocuklarımız Türkçe derslerini EBA destekli yapıyor

2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkçe ve Türk Kültürü Dersi küresel salgına rağmen devam ediyor. Vatandaşlarımızdan gelen sorulara cevap olarak Post Aktüel Bayern Gazetesi ile şubat 2021 sayısı için yapılan mülakat aşağıda verilmiştir.
Çocuklarımız Türkçe derslerini EBA destekli yapıyor

Bu sene biraz sıkıntılı başladı. Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu şartlar altında Türkçe dersleri başlatılabildi mi?

Bavyera'da 2020-2021 eğitim öğretim yılı 8 Eylül 2020 tarihinde başladı. Türkçe derslerimiz de okulların açılmasından sonraki kritik iki haftanın bitiminden sonra 21 Eylül 2021 tarihi itibarı ile Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından tavsiye edilen koruma ve hijyen kuralları uygulanarak başladı. Ancak çovid 19 salgını nedeniyle 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime ara verilince Türkçe derslerinde de uzaktan öğretime geçildi.

Güney Bavyera'da halen kaç öğretmen kaç okulda ne kadar öğrenciye ders veriyor?

İçinde bulunduğumuz 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibarı ile Başkonsolosluğumuza bağlı 42 öğretmen tarafından yaklaşık 300 okulda 2500 civarında öğrenciye düzenli ve ücretsiz olarak Türkçe ve Türk Kültürü Dersi verilmektedir. Bütün derslerin yönetim ve organizasyonu Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliğimiz ve buraya bağlı öğretmenlerimiz tarafından yürütülmektedir.

Türkçe öğretmeni olmak için ne yapmak lazım?

Dersler Milli Eğitim Bakanlığı'nın alanında uzman, en az bir yabancı dil bilen deneyimli öğretmenleri tarafından verilmektedir. Öğretmenlerimiz Türkiye'de kadrolarında en az beş sene mesleki deneyimi olanlar arasından yazılı ve sözlü seçme sınavı ile belirlenmekte, yurt dışı göreve uyum semineri ile eğitildikten sonra Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından ihtiyaç duyulan merkezlerde çalışmak üzere görevlendirilmektedir. Görev bölgemizdeki öğretmenler de Başkonsolosluğumuza bağlı olarak Eğitim Ataşeliğinin koordinasyonunda bu statüde çalışmaktadırlar.

Mahallen öğretmen görevlendirmesi yapılıyor mu?

Görev bölgemizde yaşayan ve öğretmenlik formasyonuna sahip olan veya olmayan üniversite ve yüksekokul mezunlarının az önce söylediğim şartları yerine getirmemesi nedeniyle, Başkonsolosluğumuza bağlı resmi Türkçe öğretmeni olarak görev yapmaları ne yazık ki mümkün değildir. Bununla birlikte önümüzdeki yıllarda yurt dışında yaşayan öğretmenler arasından da seçim yapılarak yurt dışında Türkçe öğretmeni olarak görev yapabilmeleri üzerinde çalışılıyor. Çalışmalar tamamlandığında konuyla ilgili açıklama yapılarak, ilgi duyan adayların başvuruda bulunmalarına imkan sağlanacaktır.

Derslerde ne yapılıyor?

Derslerde MEB tarafından belirlenen içeriğe göre sadece Türkçe öğretimi ve Türk Kültürü aktarımı yapılmaktadır. Açıklayacak olursak, günlük siyasi değerlendirmelerin dışında, sadece Türkiye Türkçesi ile değerler eğitimi ve bununla bağlantılı olarak Türkiye'nin gelenekleri, coğrafyası somut ve somut olmayan kültürel mirasımız anlatılıyor. Bu bağlamda öğrenciler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi ulusal bayramlar başta olmak üzere özel gün ve haftalar için hazırlık yapmakta ve sene sonunda yapılan gösterilerde derste öğrenilenler kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bununla ilgili kaynak kitaplarınız, yeterli malzemeniz var mı?

Derslerde dil öğretimi uzmanları tarafından hazırlanan ders planları (müfredat) uyarınca hazırlanan ve Türkiye'de MEB tarafından bastırılarak öğrencilere Ataşelikler üzerinden, öğretmenler aracılığı ile ücretsiz dağıtımı yapılan ders kitapları kullanılıyor. Bu kitaplar MEB Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmıştır. Kitaplar Avrupa Dil Portfolyosu (ADP - European Language Portfolio) mantığında yapılandırılmış Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesi (CEFR), dil yeteneğini tanımlayan uluslararası bir standartlarda; çok az ya da hiç Türkçe bilmeyen öğrencilerden başlayarak farklı dil ve yaş gruplarına göre hazırlanmış ve sekiz seviyeden müteşekkil ders kitabı ve çalışma kitaplarından oluşmaktadır.

Uyguladığınız belli bir yıllık çalışma planı var mı?

Öğretmenlerimiz müfredat dışına çıkmadan bu kitaplara bağlı olarak oluşturulan ve öğretim yılı boyunca her hafta içleyecekleri yıllık çalışma planına bağlı olarak çalışmaktadırlar. Gerek ders planı (müfredat) gerekse yıllık çalışma planları Türkçe ve Almanca olarak hazırlanmış olup, eğitim öğretimin herkes tarafından takip edebilmesini teminen Bavyera Eyaleti İl Eğitim Müdürlükleri üzerinden ders verilen okul yönetimlerine de ulaştırılmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili bilgi almak isteyenler bu belgelere Eğitim Ataşeliğinin internet sitesi üzerinden de ulaşabilmektedir.

Türkçe dersine kayıt veya ders kitapları için ne kadar ücret alıyorsunuz?

Türkçe ve Türk Kültürü Dersine kayıt yaptıran öğrencilerin her hangi bir ücret ödemesi gerekmiyor. Gerek öğretmenlerin maaşları, gerekse derslerde kullanılan kitapların maliyeti tamamen Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından karşılanıyor. Dolayısı ile derslere katılım ve ders kitapları ücretsizdir. Bu uygulama devletimizin yurt dışındaki vatandaşlarımıza sunduğu bir eğitim kültür hizmetidir.

Dersleri nasıl duyuruyorsunuz?

Derslere başvuru dilekçelerini Bavyera Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile birlikte dağıtıyoruz. Bakanlık her yıl Mart ayında Bavyera'daki bütün okullara Türkçe ve Türk Kültürü Dersi ile ilgili duyuruyu ve başvuru dilekçelerini gönderiyor. Vatandaşlarımızın çocuklarının devam ettiği okullarda okul idaresi ile irtibata geçerek başvuru dilekçesini alıp, doldurduktan sonra okul idaresine teslim etmesi gerekiyor. Dilekçe toplanan okullarda 12 dilekçe ile bir sınıf açılması mümkün oluyor. İlgili okul idareleri kendilerine yapılan başvuruları her yıl Mayıs ayı sonuna kadar biriktirip Ataşeliğimize gönderiyor. Biz de Başkonsolosluk olarak ihtiyaç duyulan okullara Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmeni görevlendiriyoruz.

Vatandaşlarımızın Türkçe dersinin açılabilmesi için çocuklarının başvuru formlarını takip etmesi menfaatleri gereğidir. Dilekçeleri okul idaresinin yanı sıra bulundukları bölgedeki Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmenlerinden, DITIB, Türk Veli Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarından veya Ataşeliğimizin internet sayfasından temin edebilirler.

Bu süreçte size yardımcı olan dernekler var mı?

Biz eğitim kültür konusuna gönül vermiş bütün paydaşlarla işbirliği yapıyoruz. Güney Bavyera'da yaklaşık 40 adet Türk Veli Derneği veya Girişim Grubu bulunmaktadır. Sivil toplum çalışmaları ile ilgili anlamlı bulduğumuz bu grupların gerek Türkçe derslerine gerekse sosyal ve kültürel çalışmalara katkıları da anlamlı bir farkındalık oluşturmaktadır.

Dersler ne zaman ve nerede yapılıyor?

Dersler ağırlıklı olarak öğrencilerin normal ders planı içinde, aktif ders saatleri dışında kalan zaman diliminde kültürel çalışma şeklinde öğrencilerin devam ettiği okullarda yapılıyor.

Yaygın olmamakla birlikte bazı özel durumlarda, uygun mekân tahsisi yapılması ve yeterli öğrenci sayısına ulaşılabilmesi durumunda sivil toplum kuruluşları ile işbirliği halinde ders açılabildiği durumlar da olabiliyor.

Derse katılan öğrencilere karne notu veriliyor mu?

Derslere düzenli olarak devam eden öğrencilere sene sonunda katılım belgesi veriliyor. Ayrıca bazı okul idareleri ile işbirliği yapılarak öğrencilerin Türkçe ve Türk Kültürü Dersine devam ettikleri notu yazılıyor.

Münih'te uzun zamandan bu yana Türkçe dersi yapılamıyordu. Son durum nedir?

Münih'te uzun aradan sonra Türkçe ve Türk Kültürü dersleri yeniden başlatıldı. Bilindiği gibi Münih Büyükşehir Belediyesi bina kullanım nizamnamesine göre, dersliklere belli miktarda kira ödenmesi gerekiyordu. Belediyenin ilgili birim yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonucu gerekli uzlaşı sağlandı ve iki seneden bu yana ihtiyaç duyulan mahallelerde, özellikle Türklerin yoğun olduğu ve Türkçe dersi için talepte bulunduğu durumlarda Türkçe dersi açabiliyoruz. Halen GS Balanstraße, GS Hugo-Wolf-Straße, GS Thelottstraße, GS Amphionpark, GS Theodor- Heuss-Platz, Staatliches Gymnasium Fürstenried ve Wiesentfelser Mittelschule okullarında Türkçe dersi verilmektedir. Okulların adreslerine Ataşeliğimizin web sayfasındaki Türkçe dersi sekmesinden erişilebilir.

Yüz yüze derslerde gerekli sağlık kurallarına uyuluyor mu?

Derslerde Bavyera Eyaleti Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından uygulanması istenen Covid 19 Koruma ve Hijyen Kurallarına azami özen gösterilmektedir.

Halen yüz yüze dersler yapılamıyor. Türkçe derslerini nasıl yapıyorsunuz?

Bavyera Eyaleti Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın talimatları ve şehir idarelerinin aldığı sağlık tedbirleri nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi ve uzaktan eğitime geçildi. Türkiye'deki Milli Eğitim Bakanlığı EBA (Eğitim Bilişim Ağı) yurt dışında da erişime açıldı. Türkçe ve Türk Kültürü Dersine de bu platform üzerinden uzaktan öğretim şeklinde devam ediliyor. EBA; tıpkı Bavyera'daki mebis portalı gibi sosyal nitelikli, eğitsel elektronik içerik bir ağıdır.

EBA platformunun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak Türkçe ve Türk Kültürü dersini destekleyip teknolojinin eğitimde verimli bir şekilde kullanımını sağlamaktır. EBA sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak üzere sürekli olarak geliştirilmeye devam edilmektedir.  Türkçe öğretmenlerimiz de hizmet içi eğitim seminerine katılarak, EBA'ya içerik hazırlama ve canlı ders uygulamaları konusunda eğitim almıştır.

EBA'nın özelliklerini kısaca tanıtır mısınız?

EBA zoom tabanlı bir program olup, Türkçe ve Türk Kültürü Dersi için içerik geliştirme ve uzaktan öğretim destek platformu olarak kullanılmaktadır. Öğrenciler; öğretmenleri tarafından gönderilen link üzerinden canlı derse bağlanıp, oluşturulan sanal sınıflarda derslere katılabiliyor. Yüz yüze derslerde kullanılan bütün ders materyalleri dijital olarak EBA sisteminde de erişime açık. Bu nedenle öğrenciler ders dışı saatlerde EBA üzerindeki seviyesine uygun derslere ait içerikleri tekrar çalışabiliyor, ödevlerini bu sistem üzerinden yapabiliyor, MEB müfredat yapısına uygun bir şekilde ve yaş gruplarına göre hazırlanan video ve eğitim içeriklerini izleyebiliyor, hikâye veya masal kitaplarını okuyabiliyor.

Başka projeleriniz var mı?

Bizler öğrencilerimizin eğlenirken öğrenmeleri için sürekli bir çaba içindeyiz. Bütün öğretmenlerimiz bu sene Dünya'da Yunus Emre ve Türkçe Yılı Kutlama etkinlikleri kapsamında "Burada Türkçe konuşuyor" ve "Evimizde Şenlik Var" temaları kapsamında 39 ayrı proje çalışması yürütüyorlar. Bundan amaç okul, aile ve öğretmen üçgenini kurarak olası sorunların önüne geçmek ve öğrencilerimizin eğlenirken öğrenmelerini sağlamaktır.

Ayrıca 2021 yılı İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. yılı olup, bu sene boyunca Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı konulu çalışmalarımız da devam edecektir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Dolayısı ile bu bayram çocuk şenliği şeklinde, pandemi şartlarının elverdiği ölçüde kutlanmaya devam edilecektir. Diğer özel günler ve bayramlar da görev bölgemizde imkânların elverdiği ölçüde kutlanacaktır.

Türkçe dersinin çocuklarımızın okul başarısına ne gibi katkıları vardır?

Çocuklarımızın öncelikle dil gelişimine katkısı olacaktır. Bilimsel çalışmalar, çocukların köken dilini ne kadar iyi bilirse, ikinci dilde de o kadar başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. İki dillilik çocuklar için olduğu kadar, içinde yaşadıkları toplum için de bir kazanım, artı değerdir.

Öte yandan Türkçe dersini alan öğrenciler Mittelschule türü okulların nitelikli bitirme sınavlarında (Qualifizierte Mittelschulabschluss) Türkçeyi yabancı dil dersi olarak seçerek, sınava bu dilden girebilir ve genel ortalamalarını yükseltebilirler. Bu yüksek ortalama üst okul türlerine geçişte yeni imkanlar sağlayabilir.

Yüksek meslek lisesine (Fachoberschule ya da Beraufsoberschule) devam eden öğrenciler bitirme sınavlarında ikinci bir yabancı dil bildiğini uluslar arası geçerliliği olan bir sınav sonuç belgesi ile belgelendirirse, Fachhochschulreife (Mesleki Yükseköğrenim Yeterlilik Diploması) yerine Abitur (Genel Lise Bitirme Diploması) derecesi ile mezun olabiliyorlar. Bu durum, öğrencilerin üniversite tercihlerinde kendilerine geniş imkanlar sağlayabiliyor. Dolayısı ile öğrencilerin Türkçe dersine devam etmesi, dil yeterlilik sınavlarında da kendilerine artı bir avantaj sağlayabiliyor.

Sizin dışınızda Türkçe dersi veren kurumlar var mı?

Bizim dışımızda Bavyare Eğitim ve Kültür Bakanlığına bağlı okullarda Türkçe yabancı dil dersi verilmektedir.

Realschule türü okullarda 8. sınıftan sonra zorunlu seçmeli dersler grubunda ikinci yabancı dil olarak Türkçe dersinin açılması teorik olarak mümkündür. Bunun için okul aile birliğinin okul idaresinden resmi talepte bulunması ve öğretmen tahsisinin yapılmasını istemesi gerekmektedir. Ancak bu imkan kullanılmaması nedeniyle Türkçe dersi açılamamaktadır. Vatandaşların bu hakkı kullanması kendi yararlarına olacaktır.

Ayrıca Liselerde geç başlayan seçmeli yabancı dil olarak Türkçe dersi verilmektedir. Bu ders onuncu sınıftan itibaren verilmekle birlikte, değişik nedenlerden dolayı on birinci sınıftan itibaren başlatılmakta, öğrenciler bu derse seviye tespit sınavı ile kayıt yaptırmakta ve 12. sınıfın sonundaki bitirme sınavında (Abitur) sözlü olarak bu dersten sınava girmektedirler. Bu dersin açılabilmesi için de öğrencilerin devam ettikleri okul idaresine başvuruda bulunmaları ve on iki kişilik grupları oluşturmaları gerekmektedir. Bu grupların oluşturulamadığı okullarda öğrenim gören öğrenciler, bir başka okulda açılan derse de devam edebilmektedirler.

Vatandaşlarımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Değerli velilerimizin çocuklarını yer yer öğretmenlik yeterliliği olmayan kişiler tarafından açılan Türkçe kurslarına gönderdiği görülmektedir. Türkçe dersi açan kişi ve kurumlara seçici davranmalarını, devletin ücretsiz sunduğu imkândan yararlanarak hem Almancayı hem de Türkçeyi eksiksiz konuşabilen, özgüveni yüksek yeni bir nesil yetiştirilmesi konusundaki çabalarımıza destek olmaları dileğimizdir.

 

09-02-202109-02-2021

Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Öğretim Programı için lütfen buraya tıklayınız. Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Yıllık 2020/2021 Eğitim Öğretim Yılı Yıllık Plan için buraya tıklayınız.

Der Lehrplan für Türkische Sprache und Kultur ist hier als Download verfügbar. Der Jahresplan für 2020/2021 ist hier als Download verfügbar.

 

Türkçe ve Türk Kültürü Dersi; Bavyera Eyaleti Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan ve kovit-19 salgını nedeniyle okullarda uygulanan hijyen ve koruma planına çerçevesinde yapılmaktadır. Plana ulaşmak için burayı tıklayınız. Derslerimizde aldığımız koruma ve tedbir planımıza buradan ulaşabilirsiniz. Öğrencilerimize ilk ders farkındalık oluşturmak amacıyla verdiğimiz ödeve / yaptığımız çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz. 

Menzinger Str. 3 80638 München, Deutschland - 49 89 17 81 911

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.